ترکان
و
بررسي تاريخ, زبان و هويت آنها در ايران
حسن راشــــــــــدی
ترکان / چشم انداز آتی ناسيوناليسم قومی در آذربايجان ايران
—الف- عوامل مؤثر بر شکلگيری ناسيوناليسم قومی
—ب- وضعيت ناسيوناليسم قومی در آذربايجان
—د- پايگاه اجتماعی و شيوه های طرح مطالبات قومی
سخنران: ميرقاسم بني هاشمی.
عنوان بحث, «چشم انداز آتي ناسيوناليسم قومي در آذربايجان ايران» است که در چهار بخش ارايه ميشود, در بخش اول به نکاتي مقدماتي و کلي اشاره ميشود. بخش دوم به رويکردهاي نظري و عوامل مؤثر بر شکلگيري يا تشديد ناسيوناليسم قومي در جوامع چند قومي اختصاص دارد. در بخش سوم به بحث ايران و مسائل آذربايجان خواهيم پرداخت و چشمانداز ناسيوناليسم قومي در آذربايجان را در سه محور: ۱- ايدئولوژي يا اهداف جنبش قومي آذربايجان, ۲- پايگاه اجتماعي نيروهاي فعال جنبش قومي, ۳- رفتارشناسي نخبگان و توده اجتماعي, مورد بررسي قرار خواهيم داد و در بخش آخر نيز نتيجه گيري کوتاهي را ارايه خواهيم کرد.
در اينجا لازم است به چند نکته ضروري اشاره کنم: نکته اول اينکه امکان ارايه چشماندازي نزديک به واقعيت از آينده و روند ناسيوناليسم قومي در هر جامعه چند قومي خصوصاً ايران نياز به يکسري تأملات و بررسيهاي مرتبط با حوزههاي مختلف تحقيقاتي دارد؛ چرا که ناسيوناليسم, قوميت و قومگرايي, يک پديده يا حوزهاي بين رشتهاي است که براي بررسي عوامل مؤثر در شکلگيري و يا تشديد آن بايد از علوم مختلف همچون جامعهشناسي سياسي, جامعهشناسي, روابط بينالملل, سياست مقايسهاي, روانشناسي اجتماعي, حقوق اساسي, اقتصاد سياسي, حقوق بينالملل و حتي رشتههاي ديگري مثل مردمشناسي بهره گرفت.
نکته ديگر اينکه با الهام از برخي رويکردهاي مختلف علمي و برخي نظريهها, عوامل مؤثر بر شکلگيري يا تشديد ناسيوناليسم قومي در جوامع چند قومي در هفتمحور دستهبندي ميگردد که طبيعتاً اين محورها داراي فروعات خاص خود هستند و همينطور از منظر هر محققي ميتواند قبض و بسط خاصي پيدا کند. هدف از چنين دستهبندي اين است که هم جايگاه اين بحث در بين عوامل موثر بر شکلگيري ناسيوناليسم قومي مشخص شده و هم اينکه موضوع در چارچوب يکي از اين محورها ارايه شود.
لازم است تعريفي از ماهيت ناسيوناليسم قومي در ايران و آذربايجان ارايه کنم که البته شايد بتوان گفت تعريفي استنباطي از مسائل قومي در ايران است: «ناسيوناليسم قومي جنبش يا نيروي سياسي اجتماعي منبعث از ويژگيهاي قومي است که درصدد تحقق و کسب برخي مطالبات سياسي- اجتماعي قومي است.» که با توجه به ايدئولوژي قومي, روشها و ساز و کارهاي دستيابي به مطالبات و همين طور گستره و عمق آن, ميتواند سنخها و گونههاي متعددي به خود بگيرد. بنابراين ناسيوناليسم داراي گونههاي متعددي است که با توجه به سه محور عمده ايدئولوژي, شيوهها و ساز و کارهاي پيگيري مطالبات و همين طور پايگاه اجتماعي فعالان قومي, صورتهاي مختلفي ميتواند به خود بگيرد.
کیتابین ایچینده کی لر
4- رابطه هويت ملّی و هويت قومی در بين جوانان تبريز
5- چشم انداز آتی ناسيوناليسم قومی در آذربايجان ايران
—الف- عوامل مؤثر بر شکلگيری ناسيوناليسم قومی
—ب- وضعيت ناسيوناليسم قومی در آذربايجان
—د- پايگاه اجتماعی و شيوه های طرح مطالبات قومی
6- واقعيتهای تاريخی و بافت جمعيتی کشور
8- ترکان و زبان ترکی در آئينه تاريخ و ادبيات
9- فارسی دری, زبان مهاجر يا بومی در ايران؟
10- سيمای ترکان در آثار شعرای فارسی گوی و مورخين مشهور
12- اهميت زبان ترکی در ايران در قرون گذشته از ديد مورخين, سياحان و ديپلماتهای خارجی
13- در ذکر شمهاي از شمايل و فضايل خاصة پادشاه جمجاه خلدالله ملکه و سلطانه
14- دغدغه ناسيوناليستهای افراطی
15- آذربايجان تاريخی و محدوده آن از نظر مورخين